Quick ’72/Schimmert, het verhaal
Het verhaal start (opnieuw) in januari 1972. Opnieuw omdat in de jaren na de oorlog al een voorloper van onze vereniging heeft bestaan, namelijk TTC Quick die later helaas is opgehouden te bestaan. In Januari 1972 waren een aantal mannen, Wiel Derks, Wiel Metz jr, René Ruijschop, Siem Schievink en Emile Willems die na de Heilige Mis op zondagmorgen in het toenmalige Café Metz (direct naast de kerk) besloten om te gaan ‘pingpongen’. Het was Wiel Metz sr, die een ruimte beschikbaar stelde en Jan Penders, timmerman van beroep had een ‘tafeltennistafel’ gemaakt. De nieuwe Schimmertse tafeltennisvereniging was geboren en de vroegere naam TTC Quick, werd vervangen door TTV Quick ’72.
Al gauw bleken er meerdere tafeltennisenthousiastelingen die een balletje wilden slaan en de ruimte bleek al snel te klein. Ze verhuisden en Herberg Mareveld werd het nieuwe onderkomen. Ook deze locatie bleek niet perfect. De jonge vereniging kreeg namelijk veel toeloop van jeugdleden. Om daarmee iedere week in een café te spelen was niet ideaal. Quick’72 besloot uit te wijken naar de plaatselijke gymzaal, de Meester Bouwenszaal. Hier groeide de club uit tot een grote vereniging met veelbelovende jeugd. De vereniging was inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde binnen de afdeling Limburg. En bekende trainers werden aangetrokken waaronder Mia Wehrens, Fred de Boer, Piet Ramakers, Frans Bork en John Blommers. Er werd deelgenomen aan nationale en internationale toernooien en er werden trainingskampen en uitwisselingen met andere verenigingen georganiseerd. Naast al deze positieve gebeurtenissen kende Quick’72 intern ook wat strubbelingen. Wat volgde was een afsplitsing van de vereniging. Enkele leden van de vereniging splitste zich af en ging verder als TTV Schimmert. Zij huisden in eerste instantie in het klooster Ravensbos. Er was veel onderlinge rivaliteit, maar beide clubs groeiden en trokken veel nieuwe leden aan omdat zij beide een eigen identiteit hadden en uitstraalden. Daar waar TTV Schimmert groeide naar het hoogste nationale niveau, grote trainingskampen voor nationale en internationale spelers organiseerde, zo was Quick ’72 meer gericht op de breedtesport. Quick’72 organiseerde bijvoorbeeld buurtentoernooien voor de Schimmertse gemeenschap en er was een jaarlijks terugkerend Vrij Schimmerts Tafeltennistoernooi. Wat tot op heden nog steeds georganiseerd wordt.
Na de splitsing ging Quick ’72 op zoek naar een nieuwe locatie. Een eigen ruimte zodat niet iedere avond voor elke training de tafels opgezet moesten worden en na elke training weer worden afgebroken. In die tijd waren tafels van degelijk, zwaar materiaal, zonder wieltjes. Dus dat was elke avond een hele klus. Begin jaren 80, misschien niet geheel toevallig vlak voor de gemeentelijke herindeling van 1982 toen Schimmert onder Nuth ging vallen, kwam die eigen ruimte er. De basisschool kreeg een nieuwe locatie en dus kwam het pand van de toenmalige jongensschool, de St. Remigiusschool leeg te staan. De gemeente zocht een nieuwe bestemming en Quick ’72 zocht een nieuwe zaal en onder die omstandigheden werd er een mooie “deal” gesloten. De Remigiusschool werd Remigiushuis en de vereniging mocht haar intrek nemen in het pand maar moest zelf regelen dat er gesport kon worden en daarom werd er met man en macht verbouwd door de leden zelf. De tussenmuren van de klaslokalen werden gesloopt, er werden kleedruimtes gemaakt en een kantine/bar. Aan de zijkant kwamen tafeltjes, zodat bezoekers alle wedstrijden goed konden zien en spelers en coaches dicht bij hun tafels konden zijn. Al deze verbouwingswerkzaamheden werden zoals gezegd gedaan door leden, ouders van jeugdleden andere vrijwilligers. Jarenlang had de vereniging hier haar onderkomen en groeide en bloeide.
TTV Schimmert was eveneens een bloeiende vereniging. Maar de vereniging moest verhuizen van Klooster Ravensbos naar het voormalige klooster Op de Bies. Noodgedwongen omdat het oude klooster Ravensbos verkocht werd. De locatie Op de Bies was alles behalve geschikt voor een sportvereniging. Het bestuur ging op zoek naar andere mogelijkheden. En zo kwam het in 1992 tot een fusie en hereniging van TTV Schimmert en TTV Quick ’72.
Vanaf dat moment is de fusieclub TTV Quick ‘72/Schimmert geboren. De vereniging bloeide weer op. Maar net zoals veel sportverenigingen nam het aantal sportende mensen af. Toch is Quick ‘72/Schimmert altijd een vereniging gebleven waar zowel jeugd als senioren op vele verschillende niveau’s kunnen sporten.
Door gemeentelijk beleid kan TTV Quick ‘72/Schimmert ondanks hevig verzet door het bestuur bij de gemeente Nuth niet blijven in het Remigiushuis. Ons ‘Quickhome’ wordt verkocht en als vervanging wordt er een extra sportzaal naast de bestaande gymzaal gebouwd. Dit wordt in 2009 het nieuwe onderkomen van de club, een beetje terug naar de basis uit de beginjaren in de Meester Bouwenszaal. Een mooi nieuw gebouw, in het centrum van het dorp. Een zaal die gebruikt wordt door meerdere sportverenigingen en het beheer ligt bij de gemeente. De vrijheid en eigenheid die we in ons ‘Quickhome’ hadden is er helaas niet meer, dus is het aanpassen aan de nieuwe situatie. We hebben veel moois moeten inleveren. Maar met veel inspanning lukt het nog steeds om in een klein dorp als Schimmert een mooie tafeltennisvereniging te hebben. Inmiddels wordt er niet alleen in de avonduren gespeeld, maar ViTTO, (Vitaal TafelTennis Overdag) is een nieuwe toevoeging aan de club voor een extra doelgroep.
Het bestuur, de jongerencommissie en alle actieve leden zorgen ervoor dat tafeltennis leeft in de Schimmertse gemeenschap en omstreken. Er zijn veel initiatieven die ervoor moeten zorgen dat de vereniging toekomstbestendig blijft zodat TTV Quick ‘72/Schimmert nog heel lang mag voortbestaan.